Ako mislite da su svi batati slični, varate se! Razmislite o jabukama. Postoje desetine različitih vrsta (Golden Delicious, Idared, Red Delicious, Gala, Granny Smith, Topaz, Rubinola, itd) od kojih je svaka drugačijeg izgleda i ukusa.

To isto je i s batatima! Vrste batata se razlikuju po: boji ljuske (žuta, narandžasta, crvena, ljubičasta ili sivobela) boji mesa (bela, žuta, crvenkasta ili narandžasta) teksturi (mekana i vlažna ili suva i čvrsta) obliku (široki do suženi) i ukusu (blagi do vrlo slatki). Postoji više od 400 vrsta batata širom sveta!

Vlažni tipovi s narandžastim mesom su najpopularniji u SAD-u, iako se uzgajaju i druge vrste sa rastućim uzgojem kako bi zadovoljili tržišta ljudske hrane.

„Azijska tržišta preferiraju ljubičastu ljusku, kremasto meso, glatku teksturu, umereno suvi tip, koji je jako sladak kada je pečen.“ Latino tržišta imaju tendenciju da favorizuju suvi tip s belim mesom, koji nije sladak.

Ovde su neke najpopularnije i neobične sorte batata, koje su sada dostupne!

Sledeće vrste su, prema mišljenju stručnjačka, među najboljima. Prosečan broj dana potrebnih za razvoj plodova naveden je kod svake vrste, iako se ti podaci mogu razlikovati u zavisnosti od klime i na kojoj se udaljenosti batat sadio. Odabirom sorti, koje proizvode plodove za 90-100 dana, mogu i baštovani na severu, takođe, uživati ​​u domaćem batatu.

Beauregard (95 dana) ljuska svetlo ružičasta ili bakarna, suvo narančasto meso, ravnomeran oblik. Vrlo dobar prinos (veliki koreni) dobro se skladišti. Izvrsna nova sorta, koja je zaista bila dobro primljena od strane poljoprivrednika. Ekstremno visoki prinosi s vrlo malim procentom ožiljaka (oštećenja). Brzo sazrevanje, dobar izgled. Nije tako sočna kao neke nasledne sorte, ali se dobro skladišti.
Sorta koju uzgajamo i nudimo na prodaju.

O’Henry (100 dana) čak i ako nikada do sada niste bili ljubitelj slatkog krompira, ovaj biste morali da probate. Njegov jedinstven ukus podseća na orahe i med. Poći će vam voda na usta još i pre nego što ga izvadite iz rerne – za vreme pečenja vašu kuhinju će ispuniti aromom slatkog, toplog meda. Meso boje zlata je bez žilica i malo suvlje od tradicionalnog slatkog krompira. Ima tanku ljusku, koja varira u boji od bezbojne do svetlo smeđe, kao i belo do kremasto-žuto unutrašnje meso. Sorta O’Henry obično daje ogromne krtole klasičnog oblika slatkog krompira, valjkaste i kupaste, a povremeno raste i u nepravilnom obliku. Kad se skuva, kremast je i vlažan, sličan narandžastoj nijansi slatkog krompira, nudeći slatki ukus..
Sorta koju uzgajamo i nudimo na prodaju.

Ljubičasti batat/slatki krompir (otprilike 100 dana) fascinantna nova, još neobjavljena, sorta slatkog krompira s ljubičastom ljuskom i vlažnim ljubičastim mesom.
Sorta koju uzgajamo i nudimo na prodaju.

Bush Porto Rico (120 dana) žuta/narandžasta ljuska i meso, grmoliki način rasta, potrebna je duga sezonu kako bi se razvila, pogodna za male bašte.


Carver (100 dana) bakarna ljuska; tamno narandžasto meso; nenadmašan ukus; kratke vitice; jednostavno vađenje, jer se krtole akumuliraju direktno pod stabljikom.


Centennial (100 dana) bakarna ljuska; svetlo narandžasto meso; bogati prinosi dugih, tankih korena; dobro se skladišti.


Covington (100 dana) je najnovija sorta. Uzgajivači su je tako dobro primili, da je zastupljena gotovo u 90% ukupnih površina uzgojenih batata u Severnoj Karolini. Narandžasto meso ima izgled i ukus u kome potrošači zaista uživaju.


Frazier White (90 dana) nasledna sorta bele ljuske s vrlo slatkim belim mesom, koje pri kuvanju može promeniti boju u bledo zelenu; pouzdana proizvodnja; lako se uzgaja i vadi.


Georgia Jet (90 dana), ružičasta/crvena ljuska; narandžasto meso; rano vađenje; veoma visoki prinosi; tolerantna na hladnoću; dobro se skladišti.


Hernandez (105 dana) tamno narandžasta ljuska; vlažna, tamno narandžasto meso; vrlo sladak ukus; sjajna za kolače; intenzivne vitice.


Jewel (105 dana) svetlo narandžasta kora i meso; intenzivne vitice; koreni srednje veličine; dobro se skladišti.


Korean Purple (90 dana) nasledna sorta; ljubičasta ljuska s belim mesom; visoki prinosi; vrlo slatka.


Maryland 810 (100 dana) crvena ljuska; tamno narandžasto meso; vrlo vlažna; natprosečni prinosi; vrlo slatka.


Nancy Hall (120 dana) nasledna; žuta ljuska sa slatkim, žutim, umereno suvim mesom; izvrstan ukus; mali koreni.


O’ Henry (95 dana) bela ljuska, slatko belo meso; kremasta tekstura i dobar ukus; niska, umereno grmovita biljka.


Regal (105 dana) crvena ljuska; vlažno narandžasto meso; srednje energične vitice.


Tainung 65 (95 dana) baršunasta svetlo ružičasta ljuska; kremasto svetlo zlatno meso; rano vađenje; visoki prinosi; duge vitice.


Vardaman (105 dana) svetlo narandžasta ljuska; dugo, tanko korenje, narandžasto meso; visoki, grmoliki način rasta.